Jadłospis 27-31 stycznia 2020 r.
Jadłospis
27-31 stycznia 2020 r.
Poniedziałek
Śniadanie: owsianka a’la bounty
II śniadanie: szaszłyki owocowe przygotowywane przez dzieci (ananas, arbuz, winogrona, kiwi, banany, gruszki, mandarynki)
Obiad: zupa czosnkowa z grzanką, kotlety ruskie, kasza gryczana niepalona, surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek: jogurt naturalny, pestki słonecznika, migdały, płatki kukurydziane, rodzynki, amarantus ekspandowany
Wtorek
Śniadanie: samodzielne komponowanie kanapek (chleb, masło, ser żółty gouda, wędlina, jajko gotowane, ogórek, rzodkiewka), woda/herbata owocowa
II śniadanie: koktajl bananowy z płatkami owsianymi (*BMK na napoju roślinnym)
Obiad: krupnik na bulionie z kaszą jęczmienną, zapiekanka makaronowa (penne pełnoziarniste) z mięsem, pomidorami, fetą i bakłażanem (wersja wegetariańska z tofu)
Podwieczorek: truskawkowy budyń jaglany
Środa
Śniadanie: Pancakes, brzoskwinie, woda/ herbata owocowa
II śniadanie: warzywa
Obiad: zupa boczniakowa z ciecierzycą, gulasz wołowy, kasza pęczak, ogórek kiszony (wersja wegetariańska: węgierski gulasz wegetariański)
Podwieczorek: chałka z masłem i mlekiem
Czwartek
Śniadanie: samodzielne komponowanie kanapek (chleb, masło, makrela wędzona, ser żółty gouda, wędlina, pomidor, rzodkiewka), woda/herbata owocowa
II śniadanie: smoothie z owoców egzotycznych, wafle ryżowe
Obiad: zupa pomidorowa z soczewicą i komosą ryżową, caponata
Podwieczorek: hot-dog francuski (wersja wegetariańska: mozzarella zapiekana w cieście francuskim)
Piątek
Śniadanie: szakszuka, chleb, ser żółty, pomidor, woda/herbata owocowa
II śniadanie: owoce
Obiad: zupa porowo-ziemniaczana, dorsz z pieca, ziemniaki, buraczki
Podwieczorek: babeczki marchewkowe