Jadłospisy

“Nasze Puzzle” mają swoją zdrową, zbilansowaną i dostosowaną do diet dzieci kuchnię. Gotujemy wszystko na miejscu od podstaw. Posiłki przygotowuje zawodowa kucharka samodzielna.

W sezonie (i trochę po nim) korzystamy z warzyw z RWS “Dobrzyńskie warzywa” (rolnictwo wspierane społecznie) mając lokalne, świeże, dojrzałe warzywa. W swoim menu nie korzystamy z kurczaka (wywary do zup są z kaczki/ indyka/ wegetariańskie), białego cukru, a ryby i owoce morza stosujemy częściej niż raz w tygodniu (używamy ryb zasadniczo łowionych a nie hodowlanych, w większości morskich jak dorsz, kargulena, zębacz smugowy, okoń, sandacz, polędwica z mintaja, flądra).

Nasza kuchnia jest różnorodna, otwierająca na nowe smaki i struktury. Sięgamy po przepisy z całego świata. Poza rzeczami wykluczonymi (np. grzyby leśne), nie ma dla nas produktów, których dzieci nie jadają. Mają okazje u nas spróbować włoskiej fritatty, owoców morza, carpaccio z buraka z kozim serem, awokado, różne odmiany melonów, czy wegetariańskich burgerów.