Żywienie

Żywienie – przykładowy jadłospis

Prezentujemy Państwu przykładowy jadłospis, jaki znaleźć się może w naszej placówce w wersji sezonowej-zimowej. Zgodnie ze standardami żywienia dzieci, ograniczona jest sól, produkty smażone i cukier (nie będziemy stosować w ogóle białego cukru).

Poniedziałek
Śniadanie: owsianka na mleku (roślinnym) z bananem, jabłkiem, cynamonem i miodem; herbata z suszu owocowego, woda z cytryną i miodem
Obiad: zupa pomidorowa z soczewicą i curry; pieczone burgery z kaszy jaglanej, marchwii, słonecznika, sos pomidorowy, surówka z kapusty pekińskiej i ogórka zielonego; kompot jabłkowy, woda
Podwieczorek: smoothie: natka pietruszki, pomarańcza, banan; domowe ciastko owsiane z chia

Wtorek
Śniadanie: samodzielne komponowanie kanapek: domowa wędlina, ser żółty, ser kozi, pasta z fasoli, pasta z pieczonych warzyw, ogórek, pomidor, sałata, pieczywo mieszane; herbata rumiankowa, woda z cytryną i miodem
Obiad: zupa ogórkowa z kaszą jaglaną; pieczone mięso indyka, ziemniaki, surówka z kapusty i marchewki; kompot jabłko-wiśnia, woda
Podwieczorek: jogurt naturalny + samodzielnego dodania: banan, suszone morele, rodzynki, domowe biszkopty

Środa
Śniadanie
: zapiekana kasza jaglana z mleczkiem kokosowym, suszonymi owocami i miodem; herbata z suszu owocowego, kakao
Obiad: zupa-krem z białych warzyw z grzankami z ciemnego pieczywa; kasza pęczak z gulaszem warzywnym z ciecierzycą, surówka z kiszonego ogórka; kompot jabłko-gruszka, woda
Podwieczorek: focaccia śródziemnomorska

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku (roślinnym) z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi; herbata z suszu owocowego, woda z cytryną i miodem
Obiad: zupa krupnik z zieleniną; makaron z pełnego ziarna ze szpinakiem i pestkami dyni, polane oliwą z oliwek i posypane serem żółtym; kompot wieloowocowy, woda
Podwieczorek: pudding chia na mleczku kokosowym z musem malinowym, marchewka i jabłko świeże

Piątek
Śniadanie: jajecznica, samodzielnie komponowane kanapek: domowa wędlina, ser żółty, ser kozi, oliwki, twarożek ze szczypiorkiem ; herbata z cytryną i miodem, kawa zbożowa
Obiad: zupa jarzynowa z soczewicą zieloną; krokiety z dorsza (pasteis de bacalhau), sos koperkowy, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty; woda
Podwieczorek: ciasto marchewkowe

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *