Jadłospis 16-20.05.2022

Poniedziałek
Śniadanie: płatki owsiane na mleku/napoju owsianym z gruszką, herbata owocowa
II śniadanie: owoce
Obiad: zupa ziemniaczana z boczkiem/wędzonym tofu, klopsiki z indyka/z ciecierzycy w sosie marinara, ryż, surówka z kapusty pekińskiej
Podwieczorek: jogurt naturalny/bez laktozy/sojowy, ziarna słonecznika, płatki kukurydziane, rodzynki
Wtorek
Śniadanie: bułki – wypiek własny, ser żółty, wędlina, ogórek zielony, masło, herbata ziołowa
II śniadanie: koktajl bananowy, chrupie pieczywo pełnoziarniste
Obiad: zupa z fasolki szparagowej, naleśniki ruskie
Podwieczorek: jaglanka z płatków jaglanych z karmelizowanym rabarbarem i chia
Środa
Śniadanie: placki na kefirze, napar owocowy
II śniadanie: warzywa świeże
Obiad: barszcz ukraiński, schab/boczniaki w sosie koperkowym, kasza pęczak, marchewka z groszkiem
Podwieczorek: grzanki z pastą z fasoli i dymką
Czwartek
Śniadanie: chleb – wypiek własny, ser żółty, rzodkiewka, wędlina, ogórek zielony, masło, sałata dębolistna, herbata ziołowa
II śniadanie: smoothie ze szpinakiem
Obiad: zupa neapolitańska, ryż jaśminowy po tajsku
Podwieczorek: sernik z mango
Piątek
Śniadanie: jajecznica z cebulką, chleb na zakwasie, ser żółty, pomidor, masło, herbata owocowa
II śniadanie: owoce
Obiad: minestrone, burgery rybne/ser manouri z pieca, młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietanką, kuskus
Podwieczorek: sałatka meksykańska
Do każdego posiłku oraz w swobodnym dostępie dzieci jest woda źródlana